Een heftruckcertificaat voor uw personeel: een goede keuze


Overweegt u een opleiding voor een heftruckcertificaat aan te bieden aan de mensen binnen uw onderneming? Een goede keuze, want het belang van een heftruckcertificaat wordt vaak onderschat, mede omdat het certificaat voor de heftruck niet verplicht gesteld is door de overheid – al moet uw personeel wél capabel zijn om de machines te mogen gebruiken. We leggen u graag uit wat een heftruckcertificaat kan betekenen binnen uw onderneming, welke mogelijkheden er zijn en hoe u dit zo makkelijk mogelijk aan kunt bieden. Wist u bijvoorbeeld dat wij ook op zaterdagen gewoon bij u op locatie kunnen komen om uw personeel op te leiden?


Het belang van een heftruckcertificaat

Elke heftruckchauffeur in Nederland is verplicht om hier een certificaat voor te behalen. Logisch ook, want het lijkt zo makkelijk om met een heftruck te rijden, maar u weet net zo goed als wij dat er bij het besturen van een heftruck allerlei gevaren om de hoek komen kijken. De Arbeidsinspectie krijgt ook gemiddeld maar liefst 1700 meldingen van een ongeluk met een heftruck binnen. Meerdere van deze ongelukken lopen zelfs slecht af... Het belang van een heftruckcertificaat is dan ook duidelijk. U wilt dat uw personeel het heftruckcertificaat behaalt, maar wij denken daar bovenop dat het belangrijk is als uw mensen grondig op de hoogte worden gebracht van alle veiligheidseisen en het belang van de veiligheid. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor anderen op uw bedrijf!

 

Opleidingen op maat bij PTC Opleidingen

Bij PTC Opleidingen zijn we ervan overtuigd dat opleidingen voor het behalen van een certificaat voor heftruck chauffeur op maat moeten worden aangeboden. Per slot van rekening heeft iedereen zo zijn eigen wensen. Het kan zijn dat u chauffeurs in dienst heeft die al ervaring hebben met heftrucks en die hun heftruck certificaat alleen maar hoeven te verlengen. Voor deze mensen bieden we een speciale cursus van een uur aan. Maar u kunt ook nieuwe heftruck chauffeurs in dienst hebben die nog helemaal geen kennis hebben van het besturen van een heftruck.

 

Voor deze mensen hebben we een uitgebreidere cursus klaarstaan, die 1 tot 2 dagen duurt. U heeft bij ons dan ook de mogelijkheid dat we de cursus bij u op het bedrijf komen geven. Niet alleen scheelt dit reistijd voor uw personeel, een bijkomend voordeel is dat we de cursus geheel op uw bedrijfssituatie aan kunnen passen. Wilt u meer weten over de flexibele mogelijkheden die wij aanbieden, zodat onze cursussen voor iedereen geschikt zijn? Neem dan vandaag nog contact met ons op per telefoon of via de mail.

 

Kan dit ook op dagen buiten de werkdagen geregeld worden?

Op het moment dat u mensen in dienst heeft met een verlopen heftruck- of reachtruckcertificaat, dan moet daar natuurlijk werk van gemaakt worden. Maar we begrijpen als geen ander dat u geen zin heeft om de productie stil te leggen, om zo de certificaten te kunnen verlengen. Dat kost onnodig veel geld en het kan u zelfs klanten kosten wanneer het traject net even wat langer duurt. Daarom bieden we de verlengingscursussen voor het heftruckcertificaat ook op zaterdagen aan. Dat kan gewoon op locatie, zodat uw werknemers hier niet extra voor hoeven te reizen.

 

Aangezien er minder zaterdagen dan werkdagen zijn in de gemiddelde week, raden we u sterk aan om direct te reserveren wanneer u hier gebruik van wilt maken. Dit neemt ongeveer twee uur in beslag, inclusief het examen waarna het heftruckcertificaat ook daadwerkelijk verlengd wordt.

 

Kan dit ook geregeld worden voor mensen die nog geen certificaat hebben?

De verlengingscursus is alleen geschikt voor de mensen die ervaring hebben met het rijden op een heftruck. Voor de mensen die geen ervaring hebben, is een volledige cursus een veel beter idee. Ook omdat de basis dan echt goed gelegd wordt en iedereen daarvan profiteert binnen uw bedrijf. U kunt direct informeren naar de beschikbaarheid door een offerte aan te vragen. Wij voorzien u dan binnen één werkdag van een prijsopgave voor de cursus voor het heftruckcertificaat inclusief de beschikbare data zodat u direct kunt plannen, samen met uw personeel.

 

Kunnen de opleidingen heftruckcertificaat op locatie verricht worden?

Eigenlijk verdient het zelfs de voorkeur om de cursussen op locatie te doen. Op die manier leren uw medewerkers namelijk direct de heftruck op de juiste manier te gebruiken op de plek waar zij dagelijks aan het werk gaan. Hiervoor is het wel van belang dat u zelf een truck (of meerdere bij voorkeur) heeft die gebruikt kan worden. Ook is het vanzelfsprekend nodig dat u de ruimte heeft zodat wij de opleidingen op locatie kunnen verrichten. Het grote voordeel is dat de opleiding op locatie op deze manier direct aan een grotere groep aangeboden kan worden. Hierdoor vallen de kosten per persoon gegarandeerd lager uit én heeft u een uitgebreid personeelsbestand dat altijd ingezet kan worden op verschillende trucks.

 

Heeft u dit niet of is de ruimte niet beschikbaar op het moment dat wij uw mensen op moeten leiden? In dat geval kunt u bij ons terecht, zodat we de opleidingen en de examens voor het heftruckcertificaat gewoon bij ons kunnen verrichten. Zo kunt u gewoon doorwerken of uw terrein opnieuw inrichten. Dat wordt natuurlijk een stuk makkelijker wanneer al uw personeel weet hoe zij een heftruck moeten gebruiken.

 

Let op: de opleiding met heftruckcertificaat is alleen beschikbaar bij groepen van meer dan vier personen. Komt u niet aan de vier personen? Informeer dan eens bij u in de buurt of er meer bedrijven zijn die verlegen zitten om een cursus, zodat er alsnog een groep gevormd kan worden en de kosten gedeeld kunnen worden.

 

Veiligheid is van groot belang

Bij PTC-opleidingen leggen we de nadruk dagelijks op de veiligheid op de werkvloer. Niet alleen omdat dat vanzelfsprekend zou moeten zijn, maar vooral omdat er nog te veel ongelukken gebeuren die voorkomen hadden kunnen worden. Kennis van de machines en apparaten is erg belangrijk wanneer het gaat om de veiligheid. Zeker wanneer het gaat om machines die met snelheid door een loods of fabrieksterrein rijden, waar ook andere mensen aan het werk zijn. Veiligheid begint met kennis. Kennis over het juiste gebruik van de machines en weten hoe de omgeving geanalyseerd moet worden voordat er een keuze gemaakt wordt.

 

Met onze opleidingen voor het heftruckcertificaat weet u zeker dat uw personeel direct optimaal inzetbaar is. Het risico op ongelukken en problemen wordt aanzienlijk kleiner en dankzij de juiste kennis kan uw personeel sneller en beter werken. U voorkomt hiermee onnodig oponthoud, schade aan producten of materieel én het ziekteverzuim wordt teruggedrongen.

 

Is het heftruckcertificaat verplicht?

Hoewel er vaak tegengestelde berichten zijn, is het heftruckcertificaat niet verplicht. Wel wil de overheid dat de mensen op de machines in staat zijn om de machines te besturen en kennis hebben van de veiligheidsvoorschriften. In dat geval kunt u eigenlijk net zo goed kiezen voor een volledige heftruckcursus, omdat u dan aan de ARBO aan kunt tonen dat uw mensen inderdaad capabel zijn voor het werk dat zij doen. Zo komen er geen vervelende claims bij u op tafel wanneer het wel een keer verkeerd gaat. Let erop dat uw verzekeraar hier ook clausules over opgenomen heeft wanneer er veel met machines en grotere apparaten gewerkt wordt.

 

U bent namelijk verplicht om uw werknemers een veilige werkomgeving te bieden. Zijn er mensen die op trucks rijden zonder dat zij daar aantoonbaar capabel voor zijn? Dan kan uw verzekering vergoedingen weigeren wanneer er een ongeluk gebeurt door toedoen van deze mensen. Wil u zeker van uw zaak zijn, dan is een heftruckcertificaat voor uw personeel de goedkoopste, snelste en tegelijkertijd meest grondige oplossing.

 

Is dit interessant voor mijn personeel?

Opleidingen en cursussen zijn de laatste tijd in toenemende mate interessant, ook voor uw personeel zelf. Veel mensen willen groeien op de plek waar zij aan het werk zijn, maar krijgen weinig mogelijkheden geboden. Kan een werknemer bij u een heftruckcertificaat halen en daarmee een stap hoger op de ladder komen staan, dan is de kans groot dat deze werknemer zich meer in gaat zetten voor uw bedrijf. U kunt uiteraard overwegen om meer cursussen en opleidingen aan te bieden, zeker wanneer dit een geschikte optie is binnen uw onderneming. Wij kunnen in ieder zorgen voor een compleet traject voor het heftruckcertificaat én uiteraard de opfriscursussen.

 

Meer informatie over het behalen van een heftruckcertificaat

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van het behalen van een certificaat voor heftruck chauffeur? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij zorgen ervoor dat uw personeel grondig getraind wordt. Zo halen ze niet alleen hun certificaat, maar kunnen ze er ook voor zorgen dat de veiligheid op uw bedrijf verder verbetert! Offerteaanvragen worden binnen een dag beantwoord. Wilt u meer informatie of weet u niet zeker welke van onze opleidingen geschikt is voor de mensen binnen uw onderneming? Bel ons dan vandaag nog zodat we samen de opties kunnen verkennen en een aanbod kunnen doen dat op uw persoonlijke situatie gericht is. U bereikt ons telefonisch op 085 06 05 410. U kunt ook mailen naar info@ptc-opleidingen.nl.